Nagyvilág

Jövő héten megbénulhat Románia

Május 31-től teljes ágazatok, szakmák dolgozói szüntetik be a munkát meghatározatlan időre a drasztikus megszorítások ellen tiltakozva.

Marius Petcu, a legnagyobb szakszervezeti szövetség, a CNSLR Fratia elnöke már jelezte, hogy a jövő hétfőn általános sztrájkba lépnek az oktatásban és az egészségügyben dolgozók a többi állami alkalmazottal együtt. Másnap a fővárosi tömegközlekedést üzemeltető cégek dolgozói csatlakoznak az akcióhoz, így ezen a két napon akár egymillió ember is távol maradhat a munkától.

Zárva lesznek hétfőn a polgármesteri hivatalok is, a kórházakban az ellátás harminc százalékát biztosítják. A sürgősségi eseteken kívül a műtéteket elhalasztják.

A vasúti dolgozók is elhatározták már a sztrájkot, de ők várhatóan június 3-án, vagy 4-én kezdik azt el, bár az állami vasúti vállalat, a CFR dolgozóinak szakszervezete azonban már május 31-én hétfőn megkezdené a sztrájkot, melynek nyomán a naponta átlagosan közlekedő 1600 vonatjárat az állomásokon vesztegel majd.

A magánszférában fuvarozók is sztrájkba lépnek: akciójukkal szolidaritást vállalnak az állami szektorban dolgozó társaikkal.
Az általános sztrájkkal párhuzamosan mindennap lesznek tüntetések is, naponta tíz megyében vonulnak június elsejétől 12 és 14 óra között a tiltakozók a prefektúrák épülete elé.

A kormány szerdán fogadta el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) május elején kötött egyezség alapján kidolgozott szándéklevelet, amely szerint a kabinet nem az adóemelést, hanem a közalkalmazotti bérek 25 százalékos csökkentését és a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik