Nagyvilág

Izrael a segélyhajókra támadt

Egyes jelentések szerint 19-en haltak meg a gázai segélyflottilla elleni támadásban.

Izraeli támadás érte a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flotillát – jelentette több tv-csatorna. A hajókon több áldozata is van az akciónak. A Hamász felszólította az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és “lázadjanak fel” a gázai segélykonvoj elleni, halálos áldozatokat követelő izraeli támadás miatt.

“Felszólítjuk az összes arabot és muszlimot, hogy lázadjanak fel a cionista nagykövetségek előtt szerte a világon” – mondta Szami Abu Zuhri Hamász-szóvivő. Iszmáil Haníje, a Hamász gázai miniszterelnöke közleményében “barbár támadásnak” nevezte az izraeli akciót, és felszólította az ENSZ-t, hogy védje meg a segélyhajók fedélzetén tartózkodó aktivistákat.

A támadásról beszámolt a Gázai övezetet ellenőrző Hamász tv-csatornája, és az al-Dzsazíra arab hírtévé, amely a flotilla zászlóshajója, egy török hajó fedélzetéről telefonon jelentette, hogy az izraeli haditengerészet tüzet nyitott a hajóra, amit kommandósok foglaltak el, megsebesítve a kapitányt. Az izraeli hadsereg szerint lövéseket adtak le az izraeli katonákra is, amikor ellenőrzésük alá akarták vonni a flottillát.

A török NTV tévécsatorna ugyancsak beszámolt arról, hogy az izraeli haditengerészet megcsáklyázta a segélyeket szállító hajókat, azt követően, hogy tüzet nyitott.

A segélyflotilla tegnap hagyta el a Ciprus környéki vizeket és futott ki a nyílt tengerre. A tízezer tonnás szállítmányban 100 előregyártott ház, 500 elektromos kerekesszék és orvosi felszerelések találhatók. Izrael indokolatlannak nevezte a segélyakciót, szerinte nincs Gázában humanitárius válsághelyzet.

Izrael előre közölte, hogy akár erővel is megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál és a segélyt szállító hajók fedélzetén tartózkodó, mintegy 800 aktivistát pedig kiutasítják a zsidó államból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik