Nagyvilág

Kettős állampolgárság – az SDKU Hágába vinné a vitát

Radicová szerint a bíróság Szlovákiának adna igazat - Fico Magyarországról terjedő barna pestisről beszél.

Iveta Radicová, az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) választási listavezetője szerint a kettős állampolgárság ügyében Szlovákiának a hágai Nemzetközi Döntőbírósághoz kellett volna fordulnia. Rossz döntésnek nevezte, hogy válaszul Szlovákia olyan értelemben módosította állampolgársági törvényét, hogyha valaki a jövőben önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot.

“Az SDKU szerint nem kellett volna elismerni a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény érvényességét Szlovákiában. Ez lett volna az első lépés ahhoz, hogy per keletkezzen a két állam között, amelyet hágai bíróság elé lehetett volna vinni” – jelentette ki Radicová a közszolgálati szlovák televízió vasárnapi vitaműsorában. Vitapartnerének, Robert Fico kormányfőnek felrótta, hogy a kormány javaslatára elfogadott szlovák válasz a gyakorlatban nem más, mint a magyar törvény elismerése. Úgy vélte, ha Szlovákia Hágához fordulna az állampolgársági törvény ügyében, olyan esélye lenne a győzelemre, mint ahogy az a bős-nagymarosi vízlépcső esetében történt. Kifejtette: Szlovákiát nemcsak Csehország támogatja a vitában. Szerinte az Egyesült Államok és Kanada is jelezte, fontolóra veszik a vízumpolitikai változtatásokat Magyarország ellen.

“Az SDKU javaslata zavaros, jogilag kivihetetlen és nevetséges” – jelentette ki Fico. Hozzátette, ha valamilyen módon mégis bírósági eljárást lehetne kezdeményezni az ügyben Hágában, az több tíz éves huzavonát jelentene. Hangsúlyozta: Szlovákia válasza az egyetlen lehetséges, határozott és gyors válasz volt. Szerinte az SDKU csak azért dolgozott ki saját törvényjavaslatot az állampolgárság ügyében, hogy elkerülhesse a kormányjavaslat megszavazását. “Önök ezzel szétverték a nemzeti egységet. Ez hatalmas hiba, tragédia” – szögezte le Fico, aki szerint az SDKU-nek nem lehet hinni, s a párt csak azért folyamodott ehhez az eljáráshoz, hogy nyitva hagyja maga előtt az ajtót a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) való jövőbeni együttműködéshez.

A kormányfő ismételten bírálta a “nagymagyar” Fideszt, és az MKP-t, mint a Fidesz meghosszabbított karját, amely segít Budapestnek fokozatosan átvenni a hatalmat Dél-Szlovákia fellett. Azt állította, hogy szlovák-magyar vita az értékekről szó, míg Szlovákiában “rendkívül erős az antifasiszta hagyomány”, Magyarországról “terjed a barna pestis”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik