Belföld

Puha revizionizmus a kettős állampolgárság?

Szlovákia nagykövete szerint a 15 millió magyar közösségideálja fog megvalósulni.

“Puha revizionizmusnak” nevezte a kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítást Szlovákia nagykövete, utalva arra is, hogy a módosítást éppen a trianoni döntés évfordulója előtt hozták meg. Peter Weiss szlovák nagykövet a TV2 Mokka című reggeli műsorában – szlovákul, de az adásban magyarul szinkrontolmácsolva – elmondta, hogy véleménye szerint a magyar Parlament egyoldalúan járt el, és nem tartotta tiszteletben sem a két ország alapszerződését, sem az EBESZ bolzánói ajánlásait, sem a velencei bizottság ajánlásait.

A diplomata szerint precedens nélküli az unió és a NATO történelmében, hogy egy állam visszautasítja a konzultációt egy olyan kérdésben, amely egy másik ország állampolgárait is érinti.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy miért zavarja a szlovák felet, hogy a magyar nemzetiségű polgárai magyar állampolgársághoz juthatnak, azt felelte, hogy állampolgárságot adni szerinte “nagyon szokatlan eljárás” Európában, amelyről ráadásul nem is egyeztettek. Peter Weiss megemlítette Semjén Zsolt tárca nélküli miniszterjelölt nyilatkozatát a témában, és ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ebből is világosan látszik: a magyar állam a lépéssel nem kulturális, hanem politikai közösséget akar teremteni; a döntés nyomán a “15 millió magyar közösségideálja fog megvalósulni”.

“Nem vagyunk naivak, hogy ne lássuk, hogy ez már nem családok összekapcsolásáról szól” – hangsúlyozta a nagykövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik