Nagyvilág

Győzött a baloldal, de jobboldal alakíthat kormányt

Szoros szociáldemokrata győzelmet hozott a hétvégi képviselőházi választás Csehországban, ám kormányalakításra a jobbközép pártoknak van esélyük.

A leadott szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után a Cseh Szociáldemokrata Pártot (CSSD) 22,15 százalék, a Polgári Demokrata Pártot (ODS) 20,16 százalék, a TOP 09 pártot 16,61 százalék, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) 11,32 százalék, a Közügyeket (VV) 10,88 százalék támogatta. A két legnagyobb párt a 2006-os eredményeihez képest több mint 10 százalékot veszített támogatottságából, a kommunisták másfél százalékot buktak, míg a kereszténydemokraták (KDU-CSL) 4,40 százalékos támogatottsággal a rendszerváltás után első ízben be sem jutottak a parlamentbe. A részvételi arány 62,53 százalékos volt.

A győztes szociáldemokraták elnöke szerint jobboldali kormánykoalíció várható Csehországban. “Országunk a jobboldali koalíció irányába mozdult el” – jelentette ki Jirí Paroubek, a szociáldemokrata párt elnöke szombaton délután Teplicében. “Biztos, hogy eredményünket nem lehet sikernek nevezni” – tette hozzá csalódottan. Gratulált a jobboldalnak, de megjegyezte: ismerve korábbi kormányzásukat, meggyőződésem, hogy a következő évek nem ígérnek semmi jót a lakosság széles köreinek.

“Készen állunk arra, hogy létrehozzuk a felelős költségvetési politikát folytatni kívánó pártok koalícióját” – reagált az eredményekre Petr Necas, a polgári demokraták listavezetője és kormányfőjelöltje. Necas elismerte: a szociáldemokratákhoz hasonlóan az ODS is sok szavazót vesztett 2006-hoz képest. “Komoly önvizsgálatra van szükség. A problémákat nem akarjuk eltitkolni, de elemezni fogjuk őket, s keresni fogjuk a kiutat” – mondta Necas, aki Mirek Topolánek távozása után alig két hónapja vezeti a polgári demokratákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik