Nagyvilág

Megnyíltak az urnák Csehországban

Péntek délután kettőkor elkezdődtek a cseh választások.

A két fő esélyes a Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a Polgári Demokratikus Párt (ODS), de az előrejelzések szerint egyik sem kap annyi szavazatot, hogy egyedül kormányt alakíthasson.

A csehek pénteken este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettő óráig adhatják le szavazataikat. A legutolsó felmérések szerint a szociáldemokraták az esélyesebbek, de mindenképpen koalícióra kényszerülnek majd valamelyik parlamentbe jutó kisebb párttal. A CSSD a polgári demokratákhoz hasonlóan a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára.

A Jirzsi Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg a Petr Necas ODS mozgalma az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj- és egészségügyi reformban látja a megoldást. A 200 parlamenti mandátumért mintegy ötezer jelölt verseng. Az első eredmények szombat délután várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik