Nagyvilág

Hiába oroszbarát az elnök, Ukrajna az EU-ba készül

Minél hamarabb szeretnék megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat.

Ukrajna szeretné megkezdeni az csatlakozási tárgyalásokat, mihelyt megkötik a társulási szerződést az Európai Unióval – közölte pénteken Kosztyantin Hriscsenko külügyminiszter Kijevben.

Ukrajna és Brüsszel több éve tárgyal a szabadkereskedelmi megállapodást is magában foglaló társulási szerződésről, amelyet 2011 közepéig szeretnének lezárni.

“Az EU tapasztalata és működése azt mutatja, hogy a társulási szerződés megkötése és sikeres megvalósítása után logikus megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat ” – szögezte le Hriscsenko az európai integrációs kormánybizottság ülésén.

“A társulási szerződés megteremti majd a feltételeket, amelyek mellett – megfelelő dinamizmus és a megfelelő belső reformok esetén – Ukrajna teljesíteni tudja majd a koppenhágai kritériumokat és pályázhat az uniós tagságra” – hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője.

Az októberben esedékes EU-Ukrajna csúcstalálkozót szem előtt tartva, az oroszbarát hírében álló Viktor Janukovics elnök közölte: fel kell gyorsítani az előkészületeket a megállapodás aláírása érdekében.

“Rendkívül fontos számunkra, hogy az ország e téren előrehaladást lásson. Mivel az európai integráció továbbra is külpolitikánk elsődleges irányvonala marad, most kell kijelölnünk a hatékony intézkedéseket” – mondta az elnök munkatársainak az Interfax hírügynökség szerint.

Janukovics sürgette továbbá az Ukrajna és az EU-tagállamok közötti vízummentesség megvalósítása érdekében kifejtett munka fokozását.

Február végi hivatalba lépése után Janukovics első útja Brüsszelbe vezetett, ahol hangoztatta: az európai integráció továbbra is kulcsfontosságú külpolitikai célkitűzése. Ezután gyors lépéseket tett az orosz-ukrán viszony javítására, megállapodást kötve a orosz Fekete-tengeri Flotta krími állomásoztatásának meghosszabbításáról gázárcsökkenés fejében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik