Nagyvilág

A Keleti Partnerséget bővíteni kell a keleti szomszédokkal

Az Európai Unió Keleti Partnerség programjának bizonyos projektjeibe be kell vonni a programban részt vevő hat kelet-európai ország keleti szomszédait is.

Jelentés az EU és a partnerországok külügyminisztereinek hétfői lengyelországi informális találkozójáról.

A Magyarországot képviselő Balázs Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a tavaly májusban indult EU-program már kezd konkrét formát ölteni. Alig három hónappal ezelőtt tanácskoztak Budapesten a visegrádi országok külügyminiszterei a program előmozdításáról és konkrét lehetőségeiről. A program második csúcstalálkozója, az állam- és kormányfők találkozója 2011 első felében esedékes, amikor Magyarország lesz az unió soros elnöke. Valószínűleg ez a találkozó lesz a magyar EU-elnökség legfontosabb eseménye – tette hozzá.

Az EU a tavaly májusban elindított programban tág “menüt” ajánl a partnerségben részt vevő Ukrajnának, Fehéroroszországnak, Moldovának, Örményországnak, Grúziának és Azerbajdzsánnak a kapcsolatok fejlesztésére. Ezek kiterjednek a gazdasági rendszerek harmonizálására, az oktatásra és a kultúrára, az emberek közötti kapcsolatokra, illetve az emberi jogok és a jogállamiság előmozdítására.

A sopoti tanácskozáson a részvevők megállapították, hogy a partnerországoknak össze kell kötniük közlekedési, környezetvédelmi és energiaellátási programjaikat, ebből viszont logikusan következik, hogy a programba be kell vonni a keleti partnerek keleti szomszédjait is, Oroszországot és közép-ázsiai országokat, amelyek a Keleti Partnerség “baráti csoportját” alkotnák.

A tanácskozás után Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter bejelentette, hogy Lengyelország meghívta Oroszországot a “baráti csoportba”. Ebbe a csoportba olyan országok is beletartozhatnának – például Norvégia, Kanada, az Egyesült Államok vagy Japán – amelyek adományokkal segítenék a projekteket – tette hozzá Sikorski.

A sopoti informális találkozót Lengyelország és az unió soros elnökségét betöltő Spanyolország kezdeményezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik