Nagyvilág

Feszültséget oldana Koreában a kínai kormányfő

Ven Csia-pao közölte: elítél minden a félsziget stabilitását veszélyeztető cselekményt.

A Cshonan korvett márciusi elsüllyedése – amely Szöul szerint észak-koreai torpedótámadás következménye -, tovább feszítette a viszonyt a két Korea között, és megnehezíti azt a pekingi szándékot, hogy baráti kapcsolatot ápoljon a megosztott Koreai-félsziget mindkét országával.

Szöul az Egyesült Államokkal és Japánnal együtt sürgette, hogy Peking is ítélje el az incidenst, amelyben 46 tengerész halt meg.

Ven Csia-pao háromnapos látogatásán Szöulban – a kínai álláspontnak megfelelően – tartózkodott attól, hogy bírálja partnerét, Észak-Koreát. Azt azonban közölte a dél-koreai elnökkel, hogy Peking nem ad menedéket egyetlen felelősnek sem, miután Kína “korrekt és objektív ítéletet alkotott arról, ki a hibás a történtekért” – mondta újságíróknak Ri Tong Kvan dél-koreai illetékes.

“Kína ellenzi és elítéli a félsziget békéjére és stabilitására káros cselekedeteket” – mondta a kínai kormányfő a dél-koreai elnöknek a Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség szerint.

Ven hangsúlyozta, hogy felelős országként Kína komolyan veszi a Dél-Korea és más országok által közösen lefolytatott vizsgálat eredményét, csakúgy, mint más országok reagálását.

“Megértem a koreai nép fájdalmát, mindenekelőtt az áldozatok hozzátartozóéit” – monda Ven.

Ven Csia-pao és Hatojama Jukio japán kormányfő részvételével hármas találkozót tartanak Dél-Koreában, amelyen amerikai illetékesek várakozása szerint Ven várhatóan ismerteti az újabb konfrontáció megoldásával kapcsolatos kínai elképzelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik