Nagyvilág

Obama támogatja Dél-Koreát, hogy az megbüntesse Észak-Koreát

A Fehér Ház szilárd támogatásáról biztosította a dél-koreai elnök terveit Észak-Korea megbüntetésére, amiért Phenjan elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót.

“Támogatjuk Ri elnök követelését, hogy Észak-Korea haladéktalanul kérjen bocsánatot, büntesse meg a támadás felelőseit, és ami a legfontosabb, hagyjon fel háborúra uszító és fenyegető magatartásával” – közölte nyilatkozatában az elnöki szóvivő.

“A Dél-Korea védelméhez nyújtott amerikai támogatás egyértelmű, és az elnök utasította a katonai parancsnokokat, hogy szorosan működjenek együtt dél-koreai partnereikkel a készenlét biztosítása és a jövőbeni agresszió megakadályozása érdekében” – mondta a szóvivő. Obama arra is utasította az amerikai ügynökségeket, vizsgálják felül az Észak-Koreával kapcsolatos amerikai politikát.

A dél-koreai elnök hétfőn bejelentette, hogy országa megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával – a keszongi ipari park kivételével – hadihajójának elsüllyesztése miatt. A Cshonan március 26-án süllyedt el a Sárga-tengeren, nem messze az észak-koreai tengeri határtól. Negyvenhat dél-koreai tengerész veszett a tengerbe. Egy nemzetközi bizottság a múlt hét végén hozta nyilvánosságra vizsgálatának eredményét, amely szerint egy észak-koreai torpedó küldte a tengerfenékre a hajót. Ezt volt az egyik legsúlyosabb incidens a két Korea között az 1950-53-es koreai háború óta.

A két Korea technikailag még mindig háborúban áll egymással, és több mint 1 millió katonát állomásoztatnak határaik mentén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik