Nagyvilág

Robert Fico: A Magyar parlamentből terjed a “barna pestis”

Közeleg a választások időpontja Szlovákiában. A politikusok kampányának egyik kulcsmomentuma Magyarország és a tervezett Kettős állampolgársággal kapcsolatos intézkedések szapulása.

A magyarországi Kettős állampolgársággal kapcsolatos eseményekre hivatkozva hívnak össze rendkívüli ülést a Szlovák parlamentben. Robert Fico szlovákiai kormányfő szerint az országgyűlés politikai nyilatkozatot fog elfogadni, amelyben részletesen kifejtik aggályaikat Magyarország Kettős állampolgárságról szóló törvénytervezetével kapcsolatban.

A kormányfő feltette a kérdést: hogyan érezheti magát Szlovákia, ha déli szomszédja a határok módosításáról beszél? “Azt mondanám, hogy ez a szlovák nemzeti felkelésen alapuló, erős antifasiszta hagyományokkal rendelkező Szlovák Köztársaság konfliktusa azzal az országgal, amelynek parlamentjéből terjed a barna pestis” – szögezte le Robert Fico.

A rendkívüli ülés hatására nyilatkozott több jeles szlovákiai politikus is.

“Valahogy így kezdődött a második világháború” – mondta Vladimír Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnöke, a kettős állampolgársággal kapcsolatban.

Anna Belousovová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke a mai “szörnyű” magyarországi helyzetet a második világháború kitörése előtti németországi helyzethez hasonlította. “Magyarország Európa puskaporos hordója, amely bármikor kirobbanhat” – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik