Nagyvilág

Kettős állampolgárság – Szlovákia tovább hadakozik

Rendkívüli ülést tart kedden a szlovák parlament, amelynek fő témája a magyarországi kettős állampolgársági törvényjavaslat lesz.

Ezt közölték a koalíciós tanács rendkívüli ülése után hétfőn Pozsonyban. A szlovák törvényhozás rendkívüli ülését a három koalíciós párt 51 képviselője kérte. Robert Fico kormányfő szerint a parlament politikai nyilatkozatot fogad el válaszul a magyarországi kettős állampolgársággal kapcsolatos történésekre. A pozsonyi parlament határozatának az a célja, hogy tájékoztassák a szlovák és nemzetközi közvéleményt arról, Szlovákia miben látja a tervezett magyar lépés legfőbb problémáit – hangzott el az ülés utáni sajtóértekezleten.

Robert Fico szerint kedden reggel rendkívüli ülést tart a szlovák kormány is, hogy megvitassa a szlovák állampolgársági törvény módosítását olyan értelemben, hogy aki önként felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. “Ha a Szlovák Köztársaság állampolgára lépést tesz más ország állampolgárságának önkéntes megszerzésére, akkor az idegen ország állampolgárságának megszerzésével elveszíti a szlovák állampolgárságot” – fogalmazott Fico.

A törvényjavaslatot a kormány kezdeményezésére gyorsított eljárásban vitatná meg, és fogadná el a pozsonyi parlament. A kormányfő szerint erre azután kerülne sor, hogy az Országgyűlés döntött a kettős állampolgárság ügyében. Fico azt mondta, hogy ismeretei szerint a budapesti parlament szerdán délelőtt szavaz a magyar állampolgársági törvény módosításáról. A szlovák kormány – állítja Fico – a nemzetközi joggal összhangban több diplomáciai és külpolitikai kezdeményezést tett, hogy megakadályozza a kettős állampolgárságot lehetővé tevő magyar törvénymódosítás elfogadását. “Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra abban, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni, messzemenő következményei lesznek a szlovák-magyar kapcsolatokra” – jelentette ki Fico.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik