Nagyvilág

Fejbe lőttek egy tüntetőt Bangkokban

Összecsaptak csütörtökön, Bangkokban a hetek óta demonstráló kormányellenes tüntetők és a katonák.

Lövések és robbanások zaját lehetett hallani a thaiföldi főváros központi részéhez közel, ahol hetek óta táborozik a kormány távozását és választások kiírását követelő több ezer vörös inges. A thai hatóságok szerint az összecsapásokban egy ember halt meg, miután a katonák a tüntetők felé lőttek. Az egyik golyó fejbe találta Khattiya Sawasdipol tábornokot, aki korábban a tüntetők oldalára állt. A tábornok, akit súlyos állapotban vittek kórházba, egy újságírónak adott interjút éppen, amikor a lövés érte. A kórház jelentése szerint alig van esélye, hogy életben maradjon.

A lövöldözés előtt néhány órával a hadsereg figyelmeztetést adott ki. Közölték, hogy lövészeket fognak elhelyezni a környéken, hogy megakadályozzák további tiltakozók csatlakozását, és elvágják az áramellátástól a tüntetőket. A fejbe lőtt tábornok egyik munkatársa azt mondta az AFP tudósítójának, hogy egy lövész golyója találta el Khattiya-t.

A csütörtöki összecsapás röviddel az után történt, hogy a kormányfő elvetette a novemberi választások tervét, és ezzel szertefoszlatta a reményt, hogy békésen érhet véget a két hónapja tartó tüntetéssorozat. A rendőrök, katonák valamint a Bangkok üzleti központját elfoglaló tüntetők eddigi összecsapásaiban csaknem 30-an haltak meg, és a sebesültek száma megközelíti az ezret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik