Tech

A cenzúra Thaiföldön sem ismeretlen

A tahiföldi információs minisztérium telefonvonalat üzemeltet, amelyen be lehet jelenteni a "rossz" weboldalakat.

A hónapok óta tartó tüntetések nem csak az utcán folynak, hanem az interneten is, amelyek ellen úgy küzd a thaiföldi kormány, hogy bizonyos oldalakat egyszerűen letilt, ha azt ellenzéki tevékenységre használják. A vörösingesek úgy próbálják ezt elkerülni, hogy iráni és kínai disszidensek módszereit használják, akik kemény diktatúrában edződtek.

Az utóbbi időszakban először 36, aztán 190, végül pedig 420 olyan weboldal került zár alá, amelyen tiltott politikai tevékenység folyt, köztük olyan nemzetközi oldalak, mint például az élő videóközvetítéssel foglalkozó justin.tv, vagy az ustream.tv. Bár a szabályozás úgy szól, hogy az összes felbujtó oldalt le kell kapcsolni, csak a vörösingesekhez kapcsolható oldalak tűntek el az internetről, a hasonlóan erőszakos kormánypárti sárgaingesek oldalai maradhattak minden további nélkül.

A kormány nem csak az interneten támadja az ellenzéki tüntetők kommunikációs lehetőségeit: számos kisebb rádióadót is bezártak, valamint sokaktól elvették a műholdas tévékapcsolatot is, hogy ezeket ne lehessen szervezkedésre használni. A nyomtatott sajtót, miután az nem rendelkezik az azonnali reakció képességével, egyelőre békén hagyták, így próbálván megőrizni a sajtószabadság látszatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik