Nagyvilág

Obama űrprogramját bírálja Neil Armstrong

Barack Obama amerikai elnök űrkutatási politikáját bírálta szerdán a kongresszusban Neil Armstrong volt amerikai űrhajós.

Armstrong, aki elsőként járt a Holdon, úgy vélte, rossz tanácsadókra hallgatott az elnök, amikor törölte a költségvetésből a Holdra visszatérés programját.

Obama februárban jelentette be, hogy Washington nem költ többet elődje, George Bush által 2004-ben indított, a Holdra való visszatérést, majd a Marsra való űrutazást magában foglaló Constellation nevű űrprogramra. Néhány héttel később ismertette saját űrkutatási elképzeléseit, amelyek szerint 2035-re tervezik a Marsra történő űrutazást, és kifejlesztik az űrsiklók újabb nemzedékét.

Az elnök egy titokban eljáró kis csoport véleménye alapján döntött a Constellation űrprogram leállításáról – vélte Armstrong. “A NASA-ban, a védelmi minisztériumban, a légierőnél. a tudományos akadémiánál, a légiközlekedési iparnál és az egyetemi oktatásban sem találtam senkit, aki hallott volna az elnök döntéséről a bejelentés előtt” – mondta Armstrong.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik