Nagyvilág

Lemond kormányfői tisztségéről Gordon Brown

Bejelentette lemondási szándékát a miniszterelnöki tisztségről kedd este Gordon Brown eddigi brit kormányfő.

Brownt negyedórás kihallgatáson fogadta az uralkodó. Ezután az udvar hivatalosan bejelentette, hogy a miniszterelnök lemondását az uralkodó helyi idő szerint 19:45 órai – közép-európai idő szerint 20:45 órai – hatállyal elfogadta.

Brown – mielőtt a Buckingham-palotába hajtatott volna – a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felsorakozott újságírókkal közölte, hogy az ellenzék eddigi vezetőjét, vagyis David Cameront, a Konzervatív Párt első emberét javasolja a királynőnek utódjául.

Könnyeivel küszködve hozzátette: azonnali hatállyal lemond a Munkáspárt vezetői tisztségéről is. Ez utóbbi szándékát Brown már előző este bejelentette, de akkor még nem jelölte meg pontosan, hogy mikortól kíván távozni a párt éléről.

Brown – aki előzőleg tíz évig a pénzügyminiszteri tisztséget töltötte be – 2007 nyarán, elődje, Tony Blair távozása után vette át a Munkáspárt és a kormány vezetését. A 13 évig kormányzó Labour azonban elvesztette a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat. Brownnak ez volt az első választási megméretése a Munkáspárt élén.

A legnagyobb alsóházi frakciót – jóllehet abszolút többség nélkül – immár a Konzervatív Párt adja, amely minden valószínűség szerint a Liberális Demokratákkal együttműködésben alakít kormányt.

A toryk és a liberálisok napok óta tartó tárgyalássorozata kedd este véget ért, mindazonáltal az együttműködés várható formájáról Brown lemondásáig egyik párt sem tett hivatalos bejelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik