Nagyvilág

Brit választások: “közel a liberális-tory egyezség”

A Liberális Demokraták már csak a legnagyobb alsóházi frakciót adó Konzervatív Párttal tárgyalnak. Kedd esti értesülések szerint e két párt már "nagyon közel jár" a megegyezéshez.

A liberálisok a két másik parlamenti erővel párhuzamosan tárgyaltak egy esetleges koalíciós megállapodásról, mivel a múlt csütörtöki brit parlamenti választásokon – 36 éve első ízben – egyik nagy párt sem szerzett elégséges mandátumot az önálló, abszolút többségre alapuló kormányalakításhoz.

Downing Street-i források azonban a BBC-nek kedden félhivatalosan elmondták: a Labour és a liberálisok megbeszélésein nem született egyezség, és erre nincs is kilátás. Így egy lépéssel közelebb került annak a lehetősége, hogy Nagy-Britanniának hetven év óta először koalíciós kormánya legyen a konzervatívok és a liberálisok részvételével.

A Sky News hírtelevíziónak kedd este Vince Cable, a Liberális Demokraták árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje az mondta: “nagyon-nagyon közeli” a megállapodás a két párt között, bár azt nem fedte fel, hogy a kormányzati együttműködés milyen formát öltene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik