Nagyvilág

Optimizmus övezi a pénzügyi mentőcsomagot

Az Európai Unió külügyi vezetői derűlátással nyilatkoztak az euró kilátásairól, miután a tagállamok pénzügyminiszterei hatalmas összegű intézkedéscsomagról állapodtak meg.

A kidolgozott terv jó Európának, és jó a világgazdaságnak – mondta újságíróknak Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, amikor megérkezett az uniós országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására.

Miguel Ángel Moratinos, az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere reményét hangoztatta, hogy a hétfő hajnali döntéssel sikerült megnyerni a csatát az euró ellen spekulálókkal szemben.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott: kezd visszaállni a piaci befektetők euróövezet iránti bizalma a közös pénz stabilitásának segítésére hétfőn hajnalban elért megállapodásnak köszönhetően.

A maratoni, mintegy 11 órás folyamatos tanácskozás során kidolgozott intézkedéscsomag értelmében az unió 500 milliárd, a vele egyetértésben fellépő Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 250 milliárd euró összértékig nyit hitel-, illetve hitelgarancia-keretet az esetleg fizetési nehézségekbe ütköző eurózóna-országoknak.

A hétfő hajnali döntés nyomán a tőzsdéken erősödött az euró árfolyama.

A külügyminiszteri értekezletre érkező politikusok közül többen utaltak arra, hogy a stabil euró fontos előfeltétele az EU nemzetközi tekintélyének, amire sikeres külpolitikát lehet alapozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik