Gazdaság

500 milliárd euróval védik az eurót

A pénzpiacok mai nyitására már működnie kell a "közösségi stabilizációs mechanizmusnak".

Hajnalban megszületett a döntés, Brüsszelben az EU pénzügyminiszterei 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el az euró védelmében. Az összeg példátlanul nagy, ráadásul nincs benne az a hitelkeret, amelyre szükség esetén a Nemzetközi Valutaalaptól számítana az EU.

Az IMF-pénz további 220 milliárd eurót jelenthet, vagyis összesen 720 milliárdos lenne a teljes mentőcsomag értéke. Az 500 milliárd úgy tevődik össze, hogy 50 milliárdról 110 milliárdra nő az a hitelkeretet, amely eddig az eurózónán kívüli tagállamok megsegítésére szolgált, ebből immár az eurózóna tagjai is kaphatnak. A további 440 milliárdot az euróövezet országai bilaterális támogatás formájában bocsátanák rendelkezésre.

A mentőmechanizmus a tagországok reményei szerint megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen. A tanácskozás versenyt futott az idővel, hogy a megállapodást még a főbb ázsiai piacok nyitása előtt elérjék, és azoknak pozitív üzenetet küldjenek.

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyi vezetői üdvözölték az EU által az euróövezet stabilitása védelmében elfogadott mentőcsomagot. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója hasonlóan értékelte a brüsszeli döntést, tudatta, hogy várakozásai szerint az IMF pénzügyi segítsége nagyjából arányos lesz a legutóbbi európai intézkedésekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik