Nagyvilág

Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások

Négy hónapra tervezik a tárgyalásokat, de sok reményt nem fűznek hozzá a felek.

Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások – jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap, Mahmúd Abbász palesztin elnök és a közvetítő George Mitchell amerikai elnöki különmegbízott rámalláhi megbeszélései után.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága és a Fatah mozgalom szombaton jóváhagyta a közvetett tárgyalásokat Izraellel, amelyek elvben négy hónapig tartanak majd, s kiterjednek minden fő kérdésre, köztük a határokéra – ez palesztin követelés – és Izrael biztonságának ügyére – amit a zsidó állam követel.

Mitchell ingázni fog Abbász és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő között, csökkenteni igyekezvén köztük a palesztin államiságot illető nagy nézetkülönbségeket. Az amerikai megbízott az elmúlt héten többször is találkozott mind Abbásszal, mind Netanjahuval.

Az egyeztetési folyamat sikerét jelentős kétkedés övezi mindkét oldalon. Netanjahu mindamellett azt a reményét hangoztatta vasárnap a heti jeruzsálemi kabinetülésen, hogy a közvetett tárgyalásokat mielőbb közvetlenek válthatják fel. Mint mondta, a kritikus kérdések nem oldhatók meg úgy, ha a felek nem ülnek ugyanabban a teremben.

Mahmúd Abbász hangsúlyozza, hogy közvetlen tárgyalások a két fél között mindaddig nem lesznek, amíg Izrael le nem állítja telepeseinek a háborúban megszerzett területeken zajló építkezéseit. Izrael azonban csak arra hajlandó, hogy Ciszjordániában mérsékelje aktivitásukat, Kelet-Jeruzsálemben viszont nem.

A közvetett tárgyalások egyszer már megkezdődtek, de a palesztinok felmondták azokat márciusban, amikor Izrael bejelentette, hogy Kelet-Jeruzsálemben – amelyre a palesztinok leendő fővárosukként tekintenek – 1600 új otthont épít zsidóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik