Nagyvilág

Timosenko: Ukrajnát a diktatúra veszélye fenyegeti

Diktatórikus eszközök alkalmazásával vádolta meg Viktor Janukovics ukrán elnököt Julija Timosenko, az ország volt miniszterelnöke.

“A hatóságok nem folytatnak párbeszédet a civil társadalommal, nem egyeztetnek az ellenzékkel, megfélemlítenek” – írta Timosenko internetes honlapján hétfőn.

“Az egyik módszerük az, hogy rács mögé csukják az embereket. Ezek a megoldások egy diktatúrához illenek, és ma Janukovics ezeket kezdi alkalmazni” – szögezte le az egykori miniszterelnök. Timosenko azt is kifogásolta, hogy az április 27-i parlamenti verekedés miatt vizsgálatot indítanak.

Április 27-én az ukrán képviselők többsége beleegyezett abba, hogy az orosz fekete-tengeri flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig, vagyis 2042-ig használhassa a Krím-félszigeten a szevasztopoli haditengerészeti támaszpontot. A voksolás során verekedés tört ki, a képviselők tojással dobálták egymást és füstgránát is előkerült.

Timosenko a flottaszerződés parlamenti ratifikálása után felszólította híveit, hogy május 11-én tüntetésen követeljék az ukrán parlament feloszlatását.

Hétfőn a volt Nyugat-barát elnök, Viktor Juscsenko elvetette Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök “imperialista” ajánlatát, amelyben a kormányfő az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz energiaipari vállalatok egyesülését szorgalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik