Nagyvilág

A tálibok robbantottak volna New Yorkban?

A pakisztáni tálibok vezetője amerikai városok elleni támadásokkal fenyegetőzik egy videofelvételen.

A felvétel dátumozása szerint április elején készült, és azután került nyilvánosságra, hogy szombat este New Yorkban találtak egy robbanószerrel megrakott autót – közölte hétfőn egy iszlamista médiumokat figyelő amerikai szervezet.

A video kilenc perc időtartamú, és Hakimullah Mehszúd parancsnok beszél rajta – tette hozzá az IntelCenter. Mehszúd nem beszél konkrétan New Yorkról, de közli, hogy a felvétel napja április 4-e. Beszél öngyilkos merénylőkről, akiknek esetleges szerepe azonban nem merült fel a Times Square-i esetben.

Egy szintén vasárnap megjelent, de sokkal rövidebb videofelvétel szerint is a pakisztáni tálibok állnak a Times Square-i merényletkísérlet mögött. A weboldal szerint, amelyen a felvétel fellelhető volt, a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető és “muszlim mártírok” megöléséért.

Néhány órával a New York-i eset után pokolgépet találtak Pittsburghben egy maratoni futóverseny útvonalán. A robbanószerkezetet egy mikrohullámú sütőbe rejtették el. Akkor találták meg, amikor az ötezer futó élbolya célegyenesbe ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik