Nagyvilág

A pakisztáni tálibok vállálták magukra a robbantási kísérletet

Egy iszlamista honlap szerint a pakisztáni tálibok vállalták magukra a New York-i robbantási kísérletet.

Szombat este a New York-i Times Square környékén egy terepjáróban pokolgépet találtak, amely azonban nem lépett működésbe.

A weboldalon megjelent indoklás szerint a támadást megtorlásnak szánták két iszlamista vezető, al-Bagdádi és al-Muhádzsir, illetve muszlim mártírok megöléséért. Az amerikai SITE intézet, amely terrorista szervezeteket követ nyomon, hírt adott egy egyperces videóüzenetről, amelyen a megölt iszlamisták láthatóak, és egy hang beszél a kísérletről. Angol felirat is olvasható. Ennél konkrétabb utalás azonban még nincs, elemzők szerint még nem lehet készpénznek venni az állítólagos pakisztáni tálib bejelentést.

Az al-Kaida iraki vezetőjét, Abu Ajjúb al-Maszrit, másik nevén Abu Hamza al-Muhádzsirt, illetve Abu Omar al-Bagdádit, aki a nemzetközi szervezet iraki testvérszervezetét, az Iraki Iszlám Államot irányította, a múlt hónapban ölték meg.

Núri al-Máliki iraki kormányfő tájékoztatása szerint mindkettejüket egy földbe vájt lyukban találták meg egy házban, miután azt (az amerikai támogatást élvező) kormánycsapatok lerohanták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik