Nagyvilág

Újabb platformokat zárhatnak be, Obama a helyszínre látogat

Az amerikai hatóságok újabb tengeri olaj-, illetve gázkitermelő platformokat zárhatnak be a Mexikói öbölben a további katasztrófák megelőzésére.

Az amerikai bányafelügyelet szombati közleményében arról számolt be, hogy a Mexikói-öbölben két amerikai offshore platformot már bezártak, egy harmadikat pedig kiürítettek elővigyázatosságból, és további bezárások is lehetségesek, ha az olajfolt tovább terjed keleti irányba. A bányahatóság nem nevezte meg az érintett társaságokat.

A három offshore platform a Mexikói-öbölben a kitermelés alig 0,1 százalékát adja, s az MMS közlése szerint a földgázkitermelés napi 6,2 millió köbméterrel csökkent. A Mexikói-öböl biztosítja az amerikai kőolajbányászat negyedét és a földgáz-kitermelés 15 százalékát.

Washingtonban közben arról tájékoztattak: Barack Obama amerikai elnök vasárnap a súlyos környezetszennyezés helyszínére látogat, hogy személyesen tájékozódjék a környezeti katasztrófáról, az elmúlt évtizedek legnagyobb, az Egyesült Államokat fenyegető olajszivárgásról.

A hét végén egyébként az Obama-kormány több tagja is a szennyezés fenyegette körzetbe érkezett.

Továbbra is naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe abból a British Petroleum (BP) brit olajtársaság tulajdonában lévő mélytengeri kútból, amelynek Deepwater Horizon nevű úszó olajfúrótornya múlt csütörtökön süllyedt el. Évtizedek óta ez lehet a legnagyobb olajfolt, amely az Egyesült Államokat fenyegeti. Az amerikai parti őrség becslése szerint április 20-a óta több mint hatmillió liter kőolaj ömlött a sérült kútból a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik