Nagyvilág

Egyre valószínűbb az előrehozott választás Belgiumban

Egyre valószínűbb, hogy előrehozott parlamenti választással kell megoldani a belga kormányválságot, valószínűleg júniusban.
Kapcsolódó cikkek

“A választások csaknem elkerülhetetlenek. Nincs már elég olyan párt az asztal körül, amely megoldást akar találni” – mondta Yves Leterme, a lemondott belga miniszterelnök az RTBF tévéállomásnak.

Értesülések szerint Leterme maga is a választások kiírását javasolta a nap folyamán II. Albert királynak. A miniszterelnök már múlt héten benyújtotta lemondását, de az egyeztetések utolsó lehetőségét is megragadni kívánó uralkodó ezt csak hétfőn fogadta el.

A válságot az robbantotta ki, hogy felbomlott az ötpárti koalíció a Brüsszel környéki szavazókörzetekkel kapcsolatos flamand-vallon vita miatt. A flamand liberálisok azért léptek ki a kormányból, mert a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület (BHV) nyelvi határok mentén történő kettéválasztásában.

Egy ideig néhányan abban reménykedtek, hogy a koalíciótól eddig elzárkózó flamand szocialistákat legalább átmeneti időre sikerül bevonni a kormányba. Ezt azonban ők elutasították, és a jelek szerint minden kompromisszum esélye elszállt.

Az előrehozott választások lehetséges időpontjaként június első vagy második hétvégéjét emlegetik. A jogászoknak azonban előbb meg kell oldaniuk egy sajátos 22-es csapdáját.

Az alkotmánybíróság már 2003-ban előírta azt, hogy BHV választókerületben tiszta viszonyokat kell teremteni, hiszen ott nem érvényesül az az általános szabály, hogy Flandriában csak flamand – miként Vallóniában csak vallon – pártok közül lenne szabad választani. Brüsszelben mindkét népközösség pártjaira lehet szavazni. Márpedig a kormányválság éppen azért robbant ki, mert a BHV-ügyben nem született megállapodás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik