Nagyvilág

Nagy gondban a belga király

A belga király elfogadta a kormányfő lemondását. Ez azt jelenti, hogy végképp összeomlott a koalíciós kormány.

Két hónappal azelőtt omlott össze a koalíciós kormány, hogy Belgium átveszi az Európai Unió soros elnökségét.

Yves Leterme kormányának megmentése érdekében napokon át tárgyalt II. Albert a miniszterelnökkel, de a palota hétfői közleménye szerint végül “a király elfogadta a kormány lemondását, miután megbuktak a flamand és vallon koalíciós kabinet megmentését célzó próbálkozások”.

A belga kormányfő a múlt csütörtökön mondott le, miután a kormánykoalíció egyik fontos flamand pártja visszavonta a kormány támogatását, amivel lényegében megbuktatta a kabinetet. A kormánybuktató párt, a flamand liberálisok gyűjtőpártja, a VLD. Visszalépésüket az váltotta ki, hogy a holland nyelvű flamandok és a francia ajkú vallonok nem tudtak egymással megegyezni a Brüsszelt és környékét átfogó választókerület nyelvi határok szerinti kettéválasztásában.

A belga politikai válság komolyan sújtja az Európai Uniót is, és nem csak azért, mert Brüsszel az EU, sőt a NATO politikai tanácsának központja, hanem mert július 1-től Belgium lesz az EU soros elnöke. A királynak most rövidtávra kellene találnia egy kormányozni képes politikust, aki a koalíciós partnerek számára még elfogadható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik