Nagyvilág

A lengyel kormány segélyben részesíti az áldozatok családjait

A lengyel kormány kedden megkezdte a pénzügyi segély kifizetését az április 10-i szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak családjai számára.

A kormánygép katasztrófájában 96-an veszítették életüket, köztük Lech Kaczynski elnök és felesége, Maria. Sok család fenntartóját veszítette el, és a nincstelenség szélére jutott. Eddig 87 család kapott egyenként 40 ezer zloty (mintegy 2,8 millió forint) segélyt, és a kormány további segítséget tervez a gyermekes családoknak és az állástalan özvegyeknek – közölte Malgorzata Wozniak belügyminisztériumi szóvivő.

Ugyancsak kedden Varsóban sajtóértekezletet tartottak a katasztrófa vizsgálatának állásáról. Andrzej Seremet államügyész közölte, hogy még hónapokig tarthat az okok kiderítése. Utalt arra, hogy a vizsgálat az orosz államügyészség hatáskörébe tartozik, a tárgyi bizonyítékok is az ő rendelkezésére állnak. Az oroszok biztosítják a részvételt a vizsgálatban a lengyel fél számára, “Oroszország részéről megvan a jóindulat és az együttműködési szándék” – hangsúlyozta az államügyész.

A lengyel közvélemény türelmetlenül várja, hogy mi okozta a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb lengyel tragédiáját. A szakértők eddig emberi hibát valószínűsítettek, de mint Zbigniew Drozdowski ezredes, a vizsgálóbizottság tagja a sajtóértekezleten rámutatott, minden lehetséges forgatókönyvet kielemeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik