Nagyvilág

Lengyel légikatasztrófa: tüntetések a temetés színhelye miatt

Több százan tüntettek szerdán az ellen, hogy a repülőszerencsétlenségben elhunytt Lech Kaczynski elnököt és hitvesét a városban, a Wawel-székesegyházban temessék el.

Krakkóban már kedden este is tüntettek, miután nyilvánosságra került az az elképzelés, hogy az elnöki párt a királyok és költők nyughelyéül szolgáló Wawelben temetik el. A tüntetők követelték, hogy Kaczynskit és hitvesét a varsói nemzeti sírkertben, a Powazki temetőben hantolják el.

Szerdán este még több tüntető gyűlt össze a krakkói püspöki palota előtt, de nagy számban voltak jelen ellentüntetők is. A transzparenseken egyebek között az volt olvasható, hogy “A Wawel a királyoké” és “Kardinális tévedés”.

A több száz fős ellentábor viszont “Engedjétek, hogy békében nyugodjon”, “Legyen vége a viszálynak a sír felett”, és “Köszönjük, bíboros úr” feliratokat tartott a magasba. Valamennyiük kezében ott volt Kaczynski fényképe.

Szerda estére Lengyelország több városában, így Varsóban, Wroclawban, Poznanban, Gdanskban, Katowicében és Lódzban is tüntetést hirdettek a temetés színhelye ellen. A tiltakozók a Facebook közösségi portálon szerveződnek, és ott adják hírül a demonstrációkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik