Nagyvilág

Izrael írja alá az atomsorompó egyezményt!

A vasárnap véget ért teheráni leszerelési konferencia felszólította Izraelt, hogy csatlakozzon az atomsorompó egyezményhez.

A zárónyilatkozatból kiderül, hogy a kétnapos értekezlet részvevői bírálták azokat a nagyhatalmakat, amelyek szerintük kétféle mércével mérnek: általános atomleszerelésre szólítanak fel, miközben nem hajlandóak tudomást venni az izraeli atomarzenálról, amelynek létéről szinte mindenki meg van győződve. A szombaton kezdődött teheráni konferenciát a hét elején tartott washingtoni nukleáris biztonsági csúcstalálkozó ellenrendezvényének szánták. Az “Atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek” jelmondattal rendezett értekezleten 14 ország külügyminiszterei és 56 ország szakértői vettek részt. A Farsz iráni hírügynökség szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának vétójoggal rendelkező hatalmai is küldtek kisebb delegációkat a konferenciára.

A konferenciával párhuzamosan nagy katonai parádét tartottak Teheránban a hadsereg napja alkalmából, s bemutatták rajta azokat a saját fejlesztésű, Ghadr, Szadzsil és Sahab-3 típusú rakétákat is, amelyek hatótávolsága eléri a 2000 kilométert, és alkalmasak arra, hogy Irán csapást mérjen Izrael területére. A Sahab-3 nukleáris robbanótöltet célba juttatására is alkalmas. Teherán ezzel még nem rendelkezik, de ambiciózus atomfejlesztési programot folytat, amely végül nukleáris fegyver gyártásával fog befejeződni a nyugat aggodalmai szerint.

A félelmeket az iráni urándúsítás leállítása csökkentené, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa több határozatban is követelt már, de hiába. Vasárnap Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter bejelentette, hogy napokon belül konzultációt kezdenek a BT tagjaival a témáról, pontosabban arról az ajánlatról, hogy Irán atomerőművi szintre dúsított urán fűtőelemeket kapna a saját dúsítás helyett.

A díszszemlén Mahmúd Ahmadinezsád elnök kijelentette, hogy az iráni fegyveres erők “olyan hatalmasak, hogy egyetlen ellenség fejében sem fordulhat meg az a gonosz gondolat, hogy iráni területre tegye rá a kezét”. Az elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy szüntesse be Izrael támogatását, és hagyjon fel a katonai jelenléttel a térségben. Irán fenyegetőnek érzi az amerikai fegyveres erők felvonulását a szomszédos Irakban, Afganisztánban és a Perzsa-öbölben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik