Nagyvilág

Tízezrek rótták le kegyeletüket Varsó főterén

A szabadtéri rendezvény délben kezdődött a lengyel főváros legnagyobb terén. A tömeg kivetítőkön figyelhette a szertartást, a téren az áldozatok nagyméretű fotóit is elhelyezték.

Megjelent Lech Kaczynski lánya és ikertestvére is, de részt vett a gyászszertartáson a volt elnök, Lech Walesa is. A hatalmas tömeg el sem fért a főtéren, sokan csak a városszerte elhelyezett hatalmas kivetítőkön tudták élőben követni a ceremóniát.

A megemlékezés kezdetén egy katona szólaltatta meg kürtjét, majd egy lengyel színész olvasta fel a tragédia áldozatainak nevét. A téren egy hatalmas oltárt állítottak fel egy fehér színű, óriási kereszttel és a 96 áldozat fekete-fehér fényképével.

A szombati búcsúszertatás után Lech Kaczynski elnök koporsóját Krakkóba szállítják, ahol ismét felravatalozzák. A temetés vasárnap a Wawel-székesegyházban, a lengyel királyok hagyományos temetkezési helyén lesz.

Az oroszországi repülőgép-szerencsétlenségnek 96 áldozata volt, köztük az elnöki pár és a hadsereg teljes vezérkara.

A tragikus körülmények között elhunyt lengyel államfő vasárnapi temetésén Orbán Viktor és Martonyi János vesz részt Krakkóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik