Nagyvilág

Lengyelország gyászol

Egy hetes nemzeti gyászt hirdettek a szombaton repülőgép szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel államfő, illetve a légikatasztrófa további 95 áldozatának emlékére Lengyelországban.

Vasárnap délben a lengyel fővárosban két perces néma csenddel emberek tízezrei tisztelegtek az áldozatok előtt, harangszó és rendőrségi sziréna kíséretében.

Lech Kaczynski volt lengyel államfő holtteste vasárnap érkezett meg egy varsói katonai repülőtérre, ahol a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski térdre ereszkedve rótta le tiszteletét a koporsó előtt. Az elhunyt államfő fivére korábban a szerencsétlenség helyszínén, az oroszországi Szmolenszkben is tisztelgett testvére emléke előtt.

A Varsó utcáin várakozó tömeg némán figyelte, ahogy az elhunyt államfő lengyel zászlóba burkolt koporsóját katonai kísérettel szállították az elnöki palotához. Az épület elé gyertyák és virágok ezreit, illetve az áldozatok fényképeit helyezte az utcákon gyászoló tömeg.

A katasztrófa áldozatainak emlékére megemlékezéseket tartottak a világ több városában is. Többek között gyertyagyújtással emlékeztek a légkatasztrófa áldozataira a moszkvai lengyel nagykövetségnél, illetve Budapesten, a Bem téren is.

Dimitrij Medvegyev orosz elnök hivatalos gyászüzenetében „sokkolónak” nevezte a lengyel elnök, illetve utastársainak halálát, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pedig személyesen hívta fel lengyel kollégáját, Donald Tusk-ot, hogy részvétét nyilvánítsa a tragédia miatt. Később a lengyel és az orosz miniszterelnök együtt látogattak el a katasztrófa helyszínére, hogy leróják kegyeletüket. Putyin biztosította a lengyel miniszterelnököt, hogy személyesen felügyeli majd a katasztrófa okait vizsgáló nyomozást.

Barack Obama amerikai elnök, illetve Angela Merkel német kancellár is nyilatkozatban nyilvánították ki részvétüket a tragédia miatt, Sólyom László magyar államfő pedig személyesen fejezte ki részvétét a budapesti lengyel nagykövetségen.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a második világháború óta a Lengyelországot ért legnagyobb csapásnak nevezte a repülőgép szerencsétlenséget.

A katasztrófa körülményei

A lengyel elnök szombaton reggel az oroszországi Szmolenszkben vesztette életét, miután az őt, illetve a lengyel hadsereg és a haditengerészet vezetőit, valamint lengyel képviselőket szállító Tu–154-es típusú repülőgép lezuhant. Többek között a géppel utazott az államfő neje, a lengyel központi bank elnöke, illetve a lengyel külügyminiszter-helyettes is. A szerencsétlenségben mind a 96 utas életét vesztette. A delegáció egy megemlékezésen vett volna részt Oroszországban, amit a második világháborúban – többek között a katyini erdőben – megölt húszezer lengyel katona emlékére rendeztek.

A 26 éves, orosz gyártmányú repülőgép a szmolenszki katonai repülőtéren próbált meg leszállni, a repülő szárnyai azonban landolás közben fennakadtak a közeli fák lombkoronáiban. A helyi hatóságok szerint a pilóta annak ellenére kísérelte meg a landolást, hogy a légiirányítás a sűrű köd miatt egy másik repülőtérre akarta terelni a gépet. A baleset körülményeit vizsgáló bizottság szerint nem a repülő meghibásodása okozta a tragédiát.

A konzervatív Lech Kaczynski 2005-óta volt a Lengyel Köztársaság államfője. A tragikusan elhunyt elnök idén ősszel indult volna újraválasztásáért. Kaczynski gyerekkorában színészként vált ismertté, majd később a kommunista uralom ellen küzdő Szolidaritás mozgalomban vállalt szerepet. Ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel 2006-tól 2007-ig együtt vezették Lengyelországot.

Ajánlott linkek:

Gyászoló tömeg Varsóban (videó)(bbc.co.uk)
Megérkezett Kaczynski koporsója (videó) (bbc.co.uk)
A pilóták miatt halt meg az elnök (kitekintő.hu)
Moszkva is gyászba borult a lengyel tragédia miatt (kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik