Nagyvilág

Washington támogatja az új kirgiz kormányt

Az Egyesült Államok készen áll arra, hogy támogassa Kirgizisztán új vezetőit.

“Optimista vagyok az átmeneti kormány lépéseit illetően. Az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani [a kirgiz vezetésnek].” – nyilatkozta Robert Blake amerikai külügyminiszter-helyettes Roza Otunbajeva átmeneti kirgiz kormányfővel folytatott személyes találkozója után.

Az amerikai diplomata azután fejezte ki támogatását, hogy az elűzött kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev bizonytalan pozíciója miatt fennakadások voltak az Egyesült Államok által bérelt kirgizisztáni Manas katonai reptér légi forgalmában. A katonai bázis kulcsfontosságú az afganisztáni amerikai offenzíva támogatása szempontjából.

Washington attól tart, hogy a kirgizisztáni válság miatt a légibázis öt évre szóló bérleti szerződése is veszélybe kerülhet, az átmeneti kormány egyes tagjai ugyanis korábban utalást tettek a megállapodás lerövidítésére.

Blake eddig a legmagasabb rangú amerikai diplomata, aki Kirgizisztánba látogatott a 84 emberéletet követelő április 7-i zavargások óta, amelynek következtében Bakijev elnök elmenekült a fővárosból. A kirgiz elnök később jelezte, hogy amennyiben garantálják biztonságát, kész lemondani tisztségéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik