Nagyvilág

Medvegyev: Kirgizisztán “második Afganisztánná” válhat

Az orosz államfő szerint Kirgizisztán a polgárháború szélén áll, fennáll a veszélye, hogy "második Afganisztánná" válik.

Medvegyev elnök a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezlet után tartott előadásában valós veszélynek nevezte, hogy Kirgizisztán egy északi és egy déli területre szakad, miután múlt héten elűzték a hatalomból Bakijev elnököt, és átmeneti kormány jött létre.

Az orosz államfő azt mondta: békés úton kell megoldani a válságot. Ha polgárháború törne ki, az “odacsábítaná az összes létező terroristát”. Az orosz-amerikai kapcsolatokról Medvegyev elnök úgy vélekedett: az elmúlt időben megváltozott a légkör. Moszkva kész támaszt nyújtani az Egyesült Államoknak, és erre szükség is lehet például az afganisztáni háború és az iráni atomvita ügyében.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Oroszországot nem lehet azzal a mércével mérni, mint az Egyesült Államokat, mert a kommunizmus után még évtizedekre van szükség ahhoz, hogy hatékony politikai és gazdasági rendszer épüljön ki. Medvegyev megjegyezte, hogy a javuló kapcsolatok egyelőre nem eredményeztek jelentős gazdasági együttműködést, és az orosz elnök szerint ez az Egyesült Államok hibája. Szorgalmazta, hogy távolítsák el az orosz befektetések előtt álló akadályokat, és sürgette azt is, hogy az Obama-adminisztráció segítse Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik