Nagyvilág

Még egy évig nem kell félni az iráni atomtól

Irán várhatóan még legalább egy évig nem lesz képes atomfegyvert előállítani - jelentette ki kedden Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

A politikus az Egyesült Államokból dél-amerikai körútjának első állomására, Peruba tartó repülőgép fedélzetén nyilatkozott. Az újságírók azokról az értesülésektől faggatták, amelyek szerint Irán hónapokon belül beléphet az atomklubba.

Gates azt felelte: “Nem hiszem”. “Úgy vélem, azok a becslések, amelyeket láttam, jobbára nem változtak meg azóta, hogy legutóbb erről beszéltünk, ezek pedig legalább egy évről, vagy még többről szólnak”. A Pentagon irányítója korábban, vasárnap az NBC tévétársaság műsorában azt mondta: Teherán folytatja az előrelépését azon úton, hogy képes legyen az atomfegyver előállítására, de ez a folyamat lassabban halad, mint azt az irániak gondolták. Úgy vélekedett, hogy Teherán még nem képes nukleáris fegyver gyártására.

Az Egyesült Államok és más hatalmak azzal vádolják Teheránt, hogy a polgári célú nukleáris energiatermelés álcája alatt atomfegyvert akar gyártani. Ezt a feltételezést azonban Irán határozottan tagadja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik