Nagyvilág

Lezuhant a lengyel elnök gépe

Lezuhant a Kaczynski elnököt szállító gép egy orosz reptér közelében.

Kaczynski gépe a nyugat-oroszországi Szmolenszk repülőterére tartva, leszállás előtt nem sokkal zuhant le 132 utassal a fedélzetén. Orosz médiaértesülések szerint nem találtak túlélőket. Hivatalos lengyel források megerősítették, és televíziós felvételek megörökítették, amint a lengyel elnök és felesége beszáll a repülőgépbe Varsóban. Az orosz hatóságok szerint előkerült a repülőgép egyik fekete doboznak nevezett adatrögzítője.

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a tragédia után telefonon fejezte ki részvétét lengyel kollégájának, Donald Tusknak, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz. Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére.

A Rosszija 24 tévéadó közlése szerint a szmolenszki Szevernij repülőteret kora reggel köd miatt lezárták, és a lengyel elnök gépét vezető pilótának javasolták, hogy Minszkben, vagy Moszkvában szálljon le. Ő azonban úgy döntött, hogy Szmolenszkben teszi le a gépet. A negyedik leszállási kísérlet során következett be a katasztrófa.

Információk szerint a gép nem egészen egy kilométerrel a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába, ezért zuhant le, és darabokra tört. “A repülőgép kigyulladt a zuhanás után. A mentőcsapatok megkísérelték kimenteni az utasokat a súlyosan összeroncsolódott gépből.” – közölte a lengyel külügyminiszter szóvivője Varsóban.

Kaczynski Katinyba látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett több ezer lengyel emléke előtt. Az elnökkel tartottak kivégzett tisztek hozzátartozói is. A lengyel elnök feleségével együtt tartózkodott a gépen. A TU-154-es gépen utazott az elnök mellett a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, több képviselő, több püspök, Piotr Nurowski, a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök azonnali hatállyal kinevezte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt a baleset körülményeit vizsgáló csoport vezetőjének, a rendkívüli helyzetekért felelős minisztert, Szergej Shoigut pedig a helyszínre kérette.

Lengyelország gyászolja elnökét – Lech Kacynzski életrajza

Ajánlott videó

Olvasói sztorik