Nagyvilág

Önkéntesek vigyázzák a rendet, újabb sebesültek Biskekben

Fegyverek ropogása hallatszott csütörtök éjjel a kirgiz fővárosban. Magyar áldozat a hivatalos adatok alapján nincs Kirgizisztánban.

A kirgiz rendőrség és a hadsereg mellett az átmeneti kormány által szervezett önkéntes csoportok vigyázzák a rendet a fővárosban, Biskekben, és péntekre virradó éjjel fel kellett lépniük több fosztogatóval szemben – közölte a belügyminisztérium szóvivője.

Csütörtök este is lövöldözés volt a fővárosban, de a szóvivő közlése szerint halálos áldozatot ezek nem követeltek, hatan viszont megsérültek. Több fiatalt őrizetbe vettek, zömük 25 év alatti – tette hozzá.

A lövöldözés néhány órával azután robbant ki, hogy Kurmanbek Bakijev elnök, aki a szerdai zavargások elől vidékre menekült, közölte: nem mond le a hatalomról.

Nem világos, hogy az átmeneti kormány által ellenőrzött biztonsági erők Bakijevhez hű fegyveresekkel vívnak-e tűzpárbajt, vagy egyszerűen csak a fosztogatókat akarták elriasztani.

Péntekre virradó éjjel a város legtöbb házában, köztük a szállodákban is, kikapcsolták a villanyt, attól tartva, hogy a világos ablakok célpontként kínálják magukat a lövöldözőknek.

Az Interfax orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a lövések a biskeki rendőr-főkapitányság felől hallatszottak. A főkapitányságot előző nap több száz ember próbálta elfoglalni, de az épületet őrző rendőrök hang- és fénygránátokkal, valamint könnygázzal visszaszorították a támadókat.

Az egészségügyi minisztérium hivatalos adatai szerint a zavargások halálos áldozatainak száma 75 – vagyis ez a szám nem nőtt csütörtök este óta -, a sebesültek számát viszont 1520-ban adták meg, ami jelentős növekedés a korábban közölt mintegy ezerhez képest.

Közben Magyarország biskeki tiszteletbeli konzuljának munkatársa azt közölte az MTI-vel, hogy a kirgiz fővárosban kitört zavargások halottai és sebesültjei között nincsenek magyar állampolgárok; a konzultól csak egy kirgiz származású magyar állampolgár kért segítséget, mert nehézségekbe ütközött hazautazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik