Nagyvilág

Kirgiz válság: az USA nem áll ki senki mellett

Az Egyesült Államok nem áll ki a kirgiz válságban érintett szereplők egyike mellett sem, és nyugalomra inti a közép-ázsiai ország politikai erőit.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő csütörtökön Prágából keltezett felhívásában leszögezte: Washington elítéli a kirgiz biztonsági erők némely tagjának a fellépését, mint ahogy a felkelők halálos áldozatokkal járó tüntetéseit is. A folytatódó rendbontások és fosztogatások nyugtalanítják Washingtont – áll a közleményben.

Az Egyesült Államok a Biskek közeli manaszi repülőtéren légitámaszpontot üzemeltet, amely kulcsfontosságú az Afganisztánban harcoló amerikai alakulatok ellátásában.

“Azt óhajtjuk, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartó demokratikus elveknek megfelelően a Biskekben és az érintett országrészekben álljon helyre a nyugalom” – fogalmazott a szóvivő.

Amerikai külügyi illetékesek közölték: a külügyminisztérium egyik magas rangú diplomatája Washingtonban találkozott Kadirbek Szárbajevvel, a kirgiz diplomácia vezetőjével. Eközben az Egyesült Államok biskeki ideiglenes ügyvivője a kirgiz ellenzék vezetőjével, Roza Otunbajevával tárgyalt.

Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő közölte: “üzenetünk mindkét fél számára ugyanaz. Arra kérjük őket, hogy békés úton rendezzék a helyzetet”.

Korábban:
Biskekben lövöldözés kezdődött az éj leszálltával

Ajánlott videó

Olvasói sztorik