Nagyvilág

Kínai hackerek loptak indiai titkos információkat

Indiai nemzetbiztonsági információkat, a dalai láma irodájának elektronikus leveleit és más titkos digitális dokumentumokat loptak kínai hackerek.

A Torontói Egyetem informatikai szakemberei az információlopást követve kínai szerverekig, valamint csengtui felhasználókig jutottak el. Mint a szakemberek leírták, már nyolc hónapja figyelték a “Shadow Network” (árnyékhálózat) működését.

A hackerek indiai diplomáciai képviseletek számítógépeibe törtek be, többek között Kabulban és Moszkvában. A kanadaiak “titkos” és “bizalmas” minősítésű indiai nemzetbiztonsági dokumentumok ellopását is felfedezték, valamint azt is feltárták, hogy a hackerek tavaly januártól novemberig 1500 e-mailt loptak el, amelyeket a dalai láma irodájából küldtek.

A beszámolóhoz csatolt térkép alapján Ausztrálián és az Antarktiszon kívül minden földrészen találtak az ügyben érintett komputereket. Az egyik ilyen számítógép például az ENSZ Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági és Szociális Bizottságához tartozott.

A hackerek egyebek mellett személyes banki információkhoz, személyi azonosító dokumentumok másolataihoz, jogi dokumentumokhoz és folyó bírósági ügyek információihoz is hozzájutottak – közölte a jelentés, amely azonban nem talált magyarázatot az internetes adatlopás mögötti motivációra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik