Tudomány

Újságírók Yahoo-fiókjait törték fel

Feltörték Kínában dolgozó külföldi újságíróknak és elemzőknek a Yahoo amerikai internetes cégnél létesített e-mail fiókját az utóbbi hetekben.

A külföldi újságírók kínai klubja (FCCC) szerdán közleményben jelentette be, hogy legalább nyolc tagja nem tudta megnyitni fiókját a Yahoo levelező rendszerében, vagy éppen üzeneteit ismeretlen címekre küldték el.

A Yahoo március 25-én több fiókot is kénytelen volt törölni, mivel az érintett felhasználók két héten keresztül csak hibaüzenetet kaptak, és nem tudták megnyitni a fiókot. Bár a vállalat amerikai központja nem válaszolt az FCCC kérdéseire, a Yahoo névtelenül nyilatkozó technikusai közölték, hogy legalább egy fiókot hackertámadás ért, de a támadót kizárták, és az eredeti felhasználó ismét hozzáférhet a rendszerhez.

Az AFP érdeklődésére a Yahoo annyit közölt, hogy elítéli a kibertámadásokat, “bárhonnan is eredjenek, és bármi legyen is céljuk”. “Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy megvédjük felhasználóink biztonságát és magánéletét, és megtettük a feltörések esetén szükséges intézkedéseket” – mondta egy névtelenül nyilatkozó szóvivő.

A világhálóval kapcsolatos kérdések nagyon nagy figyelmet kaptak Kínát illetően azóta, hogy a Google amerikai internetes cég január közepén bejelentette, hogy a rendszerét – vélhetően kínai területről ért – ért hackertámadások miatt meg akarja szüntetni a Google.cn tartalmának szűrését, illetve fontolóra veszi kivonulását, amennyiben erre nem lesz módja. Mintegy két hónappal később, március 22-én a Google bejelentette, hogy beszüntette kínai keresőportálja öncenzúrázását és leállítja működését.

David Dadge, az Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgatója elfogadhatatlannak nevezte, hogy egyesek megpróbálják feltörni magánszemélyek, különösen újságírók e-mail fiókját. “Ez veszélyezteti az újságírók bizalmas forrásait, és ez is egyik formája a megfélemlítésnek. Örülünk a Google döntésének, amellyel fellépett az internetet sújtó kínai elnyomó politika ellen. Sajnos, úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok elszántan folytatják politikájukat, amely az információk szabad áramlásának feltartóztatására irányul” – áll az IPI szerdán kiadott közleményében.

Kínában működik a világ legnagyobb és leggyorsabban fejlődő, ugyanakkor leginkább cenzúrázott internetpiaca, mintegy 400 millió felhasználóval. A sajtó- és véleményszabadságot védő nemzetközi szervezetek ugyanakkor azzal vádolják Kínát, hogy az internet ellenőrzésével meg akarja akadályozni a politikai ellenzék bármiféle szervezkedését. Dacára a cenzúrának az utóbbi években az internet vált a társadalmi és politikai elégedetlenség kifejezésének fő eszközévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik