Nagyvilág

Az Obama-kormány szigorítja az üzemanyag-fogyasztást

Az amerikai személy- és könnyű teherautók fogyasztása nem haladhatja meg a 6,6 litert.

A 2016-tól gyártandó amerikai személy- és könnyű teherautók kombinált fogyasztása nem haladhatja meg a 35,5 mérföldes gallononkénti (vagyis száz kilométerenként 6,6 literes) értéket.

Ez a mindenkori legszigorúbb üzemanyag-fogyasztási előírás az Egyesült Államokban – közölte Ray LaHood közlekedési miniszter. A közlekedési tárca és a környezetvédelmi ügynökség (EPA) közösen dolgozta ki az új normát. Lisa Jackson, az EPA vezetője kiemelte: a szigorítás a gazdaság és a környezet szempontjából is kedvező hatású.

Barack Obama elnök az új előírások áttekintésekor azt mondta, hogy az utóbbi évtizedekben kevés dolog történt az autók takarékosságának fokozása érdekében. Kifejtette: az új normákkal csökkenni fog az ország olajfüggősége, és a fogyasztóknak is kevesebbet kell majd fizetniük tankoláskor.

A döntést – amely az Obama-kormány első jelentős intézkedése a klímavédelem területén – üdvözölték a környezetvédők, mondván, hogy az az elkövetkező években át fogja alakítani az amerikai autópiacot.

A szigorítás jelentős: a jelenlegi üzemanyag-fogyasztási norma 27,5 mérföld per gallon, ami 100 kilométerre 8,55 liternek felel meg. Az új szabályozás következtében 2030-ig várhatóan 21 százalékkal fog csökkeni az amerikai autópark károsanyag-kibocsátása. Hivatalos becslés szerint a szigorúbb fogyasztási előírásnak köszönhetően az autósoknak 2020-ban 65 milliárd dollárral kevesebb kell majd költeniük üzemanyagra, és a napi olajfogyasztás 1,3 millió hordóval lesz kisebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik