Nagyvilág

A szerb parlament bocsánatot kért a srebrenicai mészárlás miatt

A szerb parlament szerda hajnalban elfogadott nyilatkozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást.

A szűk többséggel elfogadott nyilatkozatban a képviselők együttérzésüket és bocsánatkérésüket fejezték ki az áldozatok családjának. A nyilatkozat elfogadását a 250 fős parlamentben 127 képviselő támogatta egy napon át tartó vita után.

A nyilatkozat tervezetét a kormányzó nyugatbarát kormánykoalíció nyújtotta be, amely szerint a dokumentum elfogadása segíteni fogja a térség országainak megbékélését és Szerbia uniós csatlakozási törekvését.

A nacionalista törvényhozók “szégyenletesnek” és “igazságtalannak” nevezték és elutasították a nyilatkozatot. Szarajevóban a boszniai áldozatok hozzátartozói is bírálták a nyilatkozatot, amiért az nem nevezte népirtásnak a boszniai városban elkövetett mészárlást.

1995 júliusában Srebrenicában boszniai szerbek mintegy 8000 muzulmán férfit ás fiút mészároltak le. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék 2007-ben népirtásnak minősítette a vérengzést, amely a legsúlyosabb tömeggyilkosság volt Európában a második világháború óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik