Nagyvilág

Készültségben a dél-koreai hadsereg

Az dél-koreai elnök elrendelte a hadsereg készültségbe helyezését azután, hogy felmerült: elképzelhető, hogy Phenjan áll a hétvégén elsüllyedt dél-koreai hajó felrobbantása mögött.

A múlt hétvégén történt esetben egy robbanás elsüllyesztett egy 1200 tonnás dél-koreai hajót, amely a két ország közötti tengeri határon járőrözött. A legénység 58 tagját, illetve a kapitányt sikerült kimenteniük a mentőalakulatoknak, 46 tengerészt viszont továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Amerikai és dél-koreai katonai tisztviselők szerint a robbanás valódi oka egyelőre tisztázatlan, de a dél-koreai védelmi miniszter hétfőn felvetette annak lehetőségét, hogy Phenjan szándékosan engedett vízalatti aknákat a dél-koreai vizekre. Emellett egy szöuli lap észak-koreai forrásokra hivatkozva azt is felvetette, hogy Phenjan öngyilkos alakulatokat, úgynevezett „emberi torpedókat” vetett be déli szomszédja ellen.

Eközben dél-koreai búvárok túlélők után kutatva kedden megpróbálnak behatolni az elsüllyedt hadihajó roncsába. A behatolást annak ellenére megkísérlik, hogy hétfőn a Csonan korvett elsüllyedt tatrészéhez lemerült mentőegységek nem észleltek életjelt. A mentésben részt vevő egyik búvár életét vesztette. A férfi elájult a víz alatt, kezelést kapott a felszínen, de már nem tudták életben tartani. Halálának okát vizsgálják.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök kedden felkereste az Észak-Korea nyugati partjától 16 kilométerre található Pengnjon-szigetet, hogy megszemlélje a mentési munkálatok állását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik