Nagyvilág

Észak-Korea ismét fenyeget

Észak-Korea hétfőn "előre nem látható incidensekre" figyelmeztette az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, miután szerinte megzavarták a biztonságát.

A figyelmeztetés azután hangzott el, hogy pénteken ismeretlen eredetű robbanás következtében elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó a két Korea tengeri határán, a Dél-Koreához tartozó Pengnjong-szigetnél.

Az észak-koreai hadsereg hétfői közleményében azzal vádolta meg Dél-Koreát, hogy Észak-Korea elleni pszichológiai hadműveletet folytat a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben, ahová újságírókat is beenged. A közlemény szerint ez megsérti a koreai háborút lezáró tűzszünetet, s ezért a megállapodást aláíró Egyesült Államok is felelős.

“Ha az amerikai és dél-koreai hatóságok továbbra is kitartanak amellett, hogy a figyelmeztetésünk ellenére a két Korea közötti konfrontációra használják fel a demilitarizált övezetet, ez előre nem látható incidensekkel jár majd térségben, beleértve emberi életek elvesztését, amelyekért teljes egészében az Egyesült Államok lesz a felelős” – áll a közleményben, amelyet a Koreai Népi Hadsereg magát meg nem nevező szóvivője adott ki a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzsonban.

Észak-Korea rendszeresen figyelmeztetéseket tesz közzé és támadásokkal fenyegeti Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. Az észak-koreai hadsereg pénteken példa nélküli atomcsapásokkal fenyegette meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat, mert szerinte e két ország meg akarja dönteni az észak-koreai szocialista rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik