Nagyvilág

Vatikán: a média le akarja járatni a pápát

A Vatikán hivatalos lapja alantasnak nevezte a média állításait, melyek szerint XVI. Benedek még bíborosként szándékosan nem vizsgálta ki egy pedofil amerikai pap ügyét.

A katolikus egyház szerint a tegnap nyilvánosságra hozott ügy egy lejáratási kampány része, amelyet XVI. Benedek pápa ellen indítottak.

A New York Times csütörtökön számolt be arról, hogy egy Wisconsin állambeli néhai amerikai pap legalább 200 süketnéma gyereket molesztált, de Ratzinger bíboros (a jelenlegi pápa)
a történtek tudatában sem vonta felelősségre a pedofil papot. A zaklatásokat elkövető Lawrence Murphy atya így zavartalanul dolgozhatott tovább élete végéig.

Az áldozatok ügyvédjei által megszerzett vatikáni dokumentumok szerint 1996-ban egy érsek értesítette Ratzingert az 1950 és 1974-között történt nemi visszaélésekről. A később pápának megválasztott bíboros helyettese akkor el is indította a pedofil pap elleni eljárást, viszont azt később leállították.

A katolikus egyház viszont tagadja, hogy szándékosan elleplezte volna a visszaéléseket, hiszen a Vatikán csupán két évtizeddel elkövetésük után értesült a molesztálásokról, két évvel azelőtt, hogy a pedofil pap meghalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik