Nagyvilág

Újra kell szavazni Obama egészségügyi reformjáról

Technikai hibák történtek, ezért újra szavazni kell az amerikai kongresszus által vasárnap megszavazott és Barack Obama elnök által kedden aláírt egészségbiztosítási reformtörvényről.

Harry Reid, a szenátus demokrata többségi vezetőjének szóvivője úgy nyilatkozott: “A republikánusok találtak két apró rendelkezést, amellyel sérült a szenátusi eljárási jog, így a törvényjavaslatot vissza kell küldenünk szavazásra a képviselőházba”. A “történelminek” nevezett törtvény az amerikaiak 95 százalékának tenné lehetővé a betegellátást.

A reformot nem csak a republikánusok, hanem a demokraták képviselői közül sem mindenki támogatta. A habozó honatyákat azonban biztosították arról, hogy az államilag finanszírozott ellátásba nem fog beletartozni a terhesség megszakítás, így ők is a törvény mellé álltak. A hosszú órákig tartó vita után vasárnap 219-212 arányban hagyták jóvá a képviselők a törvényt. Kedden az amerikai elnök is kézjegyével látta el a dokumentumot, így a becslések szerint a költségvetést csaknem 900 milliárd dollárral megterhelő, 32 millió amerikai állampolgárnak biztosítást nyújtó dokumentum törvényerőre emelkedhetett volna, csakhogy a technikai hibák miatt most újra szavazni kell róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik