Nagyvilág

Holokausztper: Ügyvédet keres a MÁV

A vasúttársaság jogi képviselőt keres a chicagói tárgyalásra.

A chicagói bíróság április 22-re meghallgatást tűzött ki abban a perben, amelyben a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei beperelték a MÁV-ot, és jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában.

A vasúttársaság amerikai jogi képviselőt keres. A pályázók ajánlatában meghatározott ár – az ügyvédi munkadíj vállalt maximuma és az esetleges sikerdíj együttes összege – nem haladhatja meg a 45 millió forintot.

A vasúttársaság arra számít, ha a chicagói bíróság a pert érdemi vizsgálat nélkül, eljárásjogi alapon nem szünteti meg, akkor a MÁV Zrt. hosszadalmas és költséges jogi eljárásnak néz elébe az Egyesült Államokban.

A holokauszt áldozatainak örökösei és közeli hozzátartozói egyebek között azért perlik a MÁV-ot, mert “tudatosan biztosított” szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba, valamint azért, mert megfosztotta az áldozatokat vagyonuktól és értékeiktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik