Nagyvilág

Szerb-magyar védelmi egyezmény született

Hétfőn katonai együttműködési megállapodás aláírására került sor Belgrádban Szekeres Imre, magyar és Dragan Sutanovac, szerb honvédelmi miniszter között - írja a Kitekintő.hu.

A 17 pontból álló szerződés elsősorban a légvédelem, katasztrófa-védelem és a közös kiképzés és felkészítés kérdéseire koncentrál. Sutanovac szerint az egyezmény jobban elmélyíti a két ország katonai-gazdasági kapcsolatait, illetve lehetővé teszi, hogy a felek megosszák egymással a békefenntartó missziók során szerzett tapasztalataikat.

Az aláírási ceremóniát követően a magyar honvédelmi miniszter elmondta,, hogy hazánk számára kulcskérdés a balkáni régió stabilitása, ezért továbbra is számítani lehet a magyar békefenntartók boszniai, valamint koszovói jelenlétére. Hangsúlyozta, hogy csapatkivonás csak akkor válik lehetővé, ha a béke és biztonság minden feltétele teljesült már ezekben az országokban.

Szerb kollégja kiemelte, hogy Magyarország hatalmas lépést tett öt éve, mikor egész hadseregét professzionális alapokra helyezte és ezzel úttörő szerepet vállalt magára a térségben. Reményét fejezte, ki, hogy Budapest kész lesz az átalakítás során szerzett tapasztalatait Szerbia rendelkezésére bocsátani, ha a reformokat Belgrád is megkezdi – számol be a szerb B92 rádió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik