Nagyvilág

Szégyenkeznek az olasz püspökök a molesztálások miatt

Szégyenkezésüknek és fájdalmuknak adtak hangot az olasz püspökök a katolikus egyházat megrázó újabb pedofil botrányok miatt.

Angelo Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia (CEI) elnöke “mélységes fájdalomról és soha el nem múló szégyenről” beszélt, s kijelentette, hogy az olasz püspökök csatlakoznak a pápához, hogy “sajnálatukat” fejezzék ki azoknak, “akiket elárultak, és gyermekkorukat meggyalázták”.

Bagnasco bíboros hangsúlyozta, hogy az olasz katolikus egyház “növelte erőfeszítéseit a papnövendékek oktatását illetően… és fokozta az éberséget, hogy megelőzzön olyan helyzeteket és tetteket, amelyek összeegyeztethetetlenek Isten választásával”.

Az egész egyház által érzett szégyenről és lelkiismeret-furdalásról írt XVI. Benedek pápa a kiskorúak sérelmére elkövetett visszaélések miatt az ír katolikus egyházhoz intézett, szombaton Rómában nyilvánosságra hozott pásztorlevelében.

A pápa felszólította azokat a papokat és szerzeteseket, akik a pedofília bűnébe estek, hogy ismerjék be nyíltan gyalázatos tetteiket, és feleljenek értük Isten színe és a bíróságok előtt. XVI. Benedek szerint a bűncselekmények elkövetői visszaéltek a fiatal hívek és szüleik bizalmával, és szégyent hoztak az egyházra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik