Nagyvilág

Szexuális-botrány: az ír prímás bocsánatot kért

Bocsánatot kért az ír katolikus egyház feje, Sean Brady bíboros szerdán az áldozatoktól a gyerekekkel szemben egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések korábbi eltussolása miatt.

A bíborost heves támadások érték amiatt, hogy a 70-es években nem jelentette a rendőrségnek egy pedofil pap cselekedeteit. Többen lemondását követelték, amit eddig elutasított. Szerdai nyilatkozatában viszont már arra célzott, hogy “megfontolja” jövőjét.

“Teljes szívemből bocsánatot akarok kérni mindazoktól, akiket mulasztásommal megbántottam” – mondta Brady, az ír püspöki konferencia elnöke, Armagh érseke és egész Írország prímása az érseki székhelyén bemutatott szentmiséjén. “Ha visszatekintek, szégyellem magam, hogy nem mindig tartottam tiszteletben azokat az értékeket, amelyekben hiszek” – mondta a bíboros. “Meg fogom fontolni, amit a visszaélések sértetteitől hallottam” – tette hozzá.

Brady a 70-es években papként jelen volt, amikor egy Brendan Smyth nevű pap által molesztált két gyereket Kilmore egyházmegyében arra vettek rá, hogy “hallgatási fogadalmat” tegyenek. Smyth-t a 90-es években 40 éves papi működése alatt összesen 20 gyermekkel szemben elkövetett szexuális visszaélés miatt elítélték. Börtönben halt meg 1997-ben.

XVI. Benedek pápa február közepén a Vatikánba rendelte az írországi püspököket, hogy kifejtse előttük véleményét a római katolikus egyház számára rendkívül szégyenteljes írországi gyermekzaklatási ügyekről. A kétnapos találkozó után kiadott vatikáni nyilatkozat “förtelmes bűnnek” nevezte a papok által gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekményeket. A pápa felszólította a püspököket, tegyék meg a konkrét intézkedéseket, hogy helyreállítsák az egyház erkölcsi és szellemi hitelét, amelyet beszennyezett a pedofil botrány. Ugyancsak elítélte, hogy az írországi egyházi hierarchia nem lépett fel kellő eréllyel a szexuális visszaélésekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik