Nagyvilág

Trianon befolyásolhatja a szlovákiai választásokat

Befolyásolhatja a június 12-i szlovákiai parlamenti választások eredményét az, hogy néhány nappal előtte lesz a trianoni szerződés aláírásának 90. évfordulója.

A megemlékezések a szlovák nacionalista pártok és elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) megerősödését eredményezhetik – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Az újság szerint az évfordulóra emlékművet készül állítani Révkomáromban a Te Ügyed Kör (T.Ü.Kör) Polgári Társulás. A faragott emlékoszlop egyházi telken, a református gyülekezet udvarán áll majd. Emellett több településen is lesznek megemlékezések.

Az Magyar Koalíciós Pártja (MKP) elnöksége a héten foglalkozik ezzel a témával. “Szerintem ezeket az ünnepségeket, emlékműavatásokat június 13-ára kellene halasztani a választások miatt. Nem biztos, hogy nekünk kell hozzásegítenünk Ján Slotát ahhoz, hogy jobb eredményt érjen el” – vélte Csáky Pál, az MKP elnöke. Szerinte Slota kifejezetten készül a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára.

A révkomáromi emlékoszlop felállításához szükséges összeget emlékgyűrűk eladásából teremti elő a T.Ü.Kör Polgári Társulás. A szükséges 4000 euróból eddig mintegy 3000 gyűlt össze. A közel öt méter magas faragott oszlop életfa-motívumokat tartalmaz, ám teteje csonka lesz, mintha villám sújtotta volna, hiányzik róla a záró motívum, a virágkehely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik